Forumsohbet.Com -  Forum Sohbet Siteleri
Ana Sayfa - Forum Kuralları - Bize Yazin - Kayıt Olun
 

Go Back   Forumsohbet.Com - Forum Sohbet Siteleri > •.•´¯`•.• Eğitim - Eğitim ve okullar hakkında eleştiriler ve görüşler • > Lise Dersleri > Tarih - İnkılap Tarihi

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 18-03-11, 15:17   #11
ForumSohbet Üyesi
eRoS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: 18-12-10
Mesajlar: 1.011
Nereden:
Yaş:
Takım:
Meslek: öğrenci
Tecrübe Puanı: 5000
eRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Tarih Test Soruları

CEVAPLAR:

1. C
2. E
3. D
4. A
5. E
6. D
7. A
8. E
9.C
10. B
11. D
12. E
13. A
14. B
15. C
16. D
17. E
18. B
19. A
20. B
21. C
22. D
23. A
24. E
25. c
_________________________________________________________________________________________________
YAŞAM CESURLARI SEVER...
eRoS isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Paylas Alıntı ile Cevapla
Alt 18-03-11, 15:18   #12
ForumSohbet Üyesi
eRoS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: 18-12-10
Mesajlar: 1.011
Nereden:
Yaş:
Takım:
Meslek: öğrenci
Tecrübe Puanı: 5000
eRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Tarih Test Soruları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Testleri

--------------------------------------------------------------------------------

1. Aşağıdakilerden hangisi 1980-1990 yılları arasında Türkiye’de ihracatta gözlenen hızlı artışın temel nedenlerinden biri değildir?
A) İç talebin daraltılması
B) Ücret ve maaşlarda artışın sınırlandırılması
C) Kapasite kullanım oranlarının artması
D) Yeni üretim kapasitelerinin yaratılması
E) İhracatta vergi iadesinin uygulanması

2. “Barış içinde bir arada yaşama” doktrini hangi ülke tarafından ve hangi amaçla ortaya atılmıştır?
A) Sovyetler Birliği tarafından, kapitalizm ve sosyalizmin bir arada yaşayabileceğini göstermek
için
B) Çin Halk Cumhuriyeti tarafından, komünist parti öncülüğünde liberal bir ekonomik dönüşümü
meşrulaştırmak için
C) Federal Almanya tarafından, her iki Almanya’nın birbirini tanıyarak var olabileceğini belirtmek için
D) ABD tarafından, nükleer silahlara ilk başvuran ülke olmayacağını göstermek için
E) Bağlantısız ülkeler tarafından, her iki bloka eşit mesafede durulacağını bildirmek için

3. Aşağıdakilerden hangisi bağımsız bir devlet olarak tanınmamaktadır?
A) Vatikan B) Lüksemburg C) Andora D) Malta E) İskoçya

4. Türkiye aşağıdaki uluslar arası antlaşmalardan hangisine taraf değildir?
A) BM İnsan Hakları Sözleşmesi
B) BM İşkence Sözleşmesi
C) Ulusal Azınlıkları Koruma Çerçeve Sözleşmesi
D) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi
E) İkiz Sözleşmeler

5. Aşağıdaki siyasi/idari birimlerden hangisinin bağımsızlık ilanı, kendi kaderini tayin hakkı ilkesi
uyarınca uluslararası alanda tanınmıştır?
A) Kosova B) Slovenya C) Çeçenistan D) Keşmir E) Osetya

6. 1970’lerde Çin ve ABD arasında başlayan yakınlaşma sürecine ne ad verilmektedir?
A) Ping-pong diplomasisi
B) Sessiz diplomasi
C) Salam politikası
D) Açık kapı politikası
E) Gizli diplomasi

7. Meiji dönemi, aşağıdaki devletlerden hangisinin modernleşme sürecinin başlangıcı olarak kabul edilmektedir?
A) Japonya B) Çin C) Kore D) Hindistan E) Rusya

8. Aşağıdakilerden hangisi Napolyon Savaşları sona erdiğinde Avrupa’da düzeni sağlamak amacıyla gerçekleştirilen uluslararası toplantıdır?
A) Berlin Kongresi
B) Paris Kongresi
C) Viyana Kongresi
D) Londra Konferansı
E) Brüksel Konferansı

9. Osmanlı İmparatorluğu’ndan ayrılarak kurulan son Balkan devleti aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yunanistan B) Bulgaristan C) Hırvatistan D) Sırbistan E) Arnavutluk

10. İkinci Dünya Savaşı öncesinde Almanya’nın Avusturya’yı ilhakına ne ad verilir?
A) Barbarossa Harekâtı
B) Anschluss
C) Saar Plebisiti
D) Lebensraum
E) Dresden Bombardımanı

11. ABD’nin İkinci Dünya Savaşı sonrasında Yunanistan ve Türkiye’ye askerî malzeme yardımına başlaması aşağıdakilerden hangisine dayanmaktadır?
A) Balkan Paktı
B) Marshall Yardımı
C) Eisenho**r Doktrini
D) Truman Doktrini
E) Johnson Doktrini

12. Aşağıdakilerden hangisi nükleer savaş tehlikesi yaratan Soğuk Savaş krizlerinden biridir?
A) 1948 Berlin Krizi
B) 1950-1953 Kore Savaşı
C) 1962 Küba Krizi
D) 1967 Altı Gün Savaşı
E) 1979 İran Krizi

13. Filistin Sorunu için oluşturulan Dörtlü Grup’un (Quartet) üyeleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) ABD, Rusya, BM, AB
B) ABD, Rusya, Almanya, Fransa
C) AB, NATO, BM, AGİT
D) ABD, Rusya, Çin, AB
E) İsrail, Mısır, Filistin, Suriye

14. Aşağıdakilerden hangisi Kuzey Irak ile ilgili gelişmelerden biri değildir?
A) Çekiç Güç
B) Hama Ayaklanması
C) Halepçe Katliamı
D) Huzur Operasyonu
E) Çelik Harekâtı

15. Aşağıdaki uluslararası kuruluşlardan hangisi Birleşmiş Milletler’e bağlı değildir?
A) Uluslararası Para Fonu
B) Uluslararası Adalet Divanı
C) Dünya Sağlık Örgütü
D) Afrika Birliği Örgütü
E) Gıda ve Tarım Örgütü

16. Aşağıdakilerden hangisi NATO’nun kabul ettiği stratejilerden biri değildir?
A) Esnek karşılık B) Kitlesel karşılık C) Sınırlı savaş D) Derinlikte savaş E) Topyekün savaş

17. Aşağıdakilerden hangisi Akdeniz’e sınırı olan NATO üyesi ülkelerden biridir?
A) Malta B) İspanya C) Portekiz D) İsrail E) Kıbrıs Rum Kesimi

18. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa güvenliği ile doğrudan bağlantılı değildir?
A) BAB B) AGSP C) NATO D) AGİT E) MEDA

19. Aşağıdakilerden hangisi bir AB kurumu değildir?
A) Avrupa Parlamentosu
B) Avrupa Toplulukları Adalet Divanı
C) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi
D) Avrupa Komisyonu
E) Avrupa Sayıştayı

20. İngiltere, İrlanda ve Danimarka AB’nin kaçıncı genişleme dalgasında örgüte katılmıştır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

21. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliği üyesidir?
A) Norveç B) İsveç C) İsviçre D) İzlanda E) Hırvatistan

22. Aşağıdaki örgütlerin hangisinde Barış İçin Ortaklık programı geliştirilmiştir?
A) AB B) BM C) NATO D) AGİT E) OECD

23. Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Paraguay tarafından Güney Amerika’da ortak bir pazar yaratma amacıyla 1991 yılında kurulan örgüt aşağıdakilerden hangisidir?
A) CARICOM B) LAFTA C) ASEAN D) MERCOSUR E) CACM

24. Uluslararası barış uygulama gücü SFOR Bosna- Hersek’teki görevini 2004’te hangi kuvvete devretmiştir?
A) IFC B) KFOR C) ISAF D) IFOR E) EUFOR

25.Aşağıdakilerden hangisi 1960’lı yıllarda planlı kalkınmaya geçilmesinin nedenlerinden biri değildir?
A) 1950’li yılların sonlarındaki dış ödeme güçlükleri ve enflasyon
B) Ekonomi yönetiminde teknokratlara yer verme isteği
C) Dünyadaki planlama uygulamalarının başarısı
D) Yerli ticaret sermayesinin daha çok kaynak istemesi
E) Dış borç verenlerin isteği
_________________________________________________________________________________________________
YAŞAM CESURLARI SEVER...
eRoS isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Paylas Alıntı ile Cevapla
Alt 18-03-11, 15:19   #13
ForumSohbet Üyesi
eRoS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: 18-12-10
Mesajlar: 1.011
Nereden:
Yaş:
Takım:
Meslek: öğrenci
Tecrübe Puanı: 5000
eRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Tarih Test Soruları

cevaplar:

1. D
2. A
3. E
4. C
5. B
6. A
7. A
8. C
9. E
10. B
11. D
12. C
13. A
14. B
15. D
16. E
17. B
18. E
19. C
20. A
21. B
22. C
23. D
24. E
25. D
_________________________________________________________________________________________________
YAŞAM CESURLARI SEVER...
eRoS isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Paylas Alıntı ile Cevapla
Alt 18-03-11, 15:19   #14
ForumSohbet Üyesi
eRoS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: 18-12-10
Mesajlar: 1.011
Nereden:
Yaş:
Takım:
Meslek: öğrenci
Tecrübe Puanı: 5000
eRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Tarih Test Soruları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Testleri

--------------------------------------------------------------------------------

1. Aşağıdakilerden hangisi dekolonizasyon (sömürgeciliğin tasfiyesi) sürecinin uluslararası ilişkilerde yarattığı sonuçlardan biri değildir?
A) BM çerçevesinde Yeni Uluslararası Ekonomik Düzen girişiminin ortaya çıkması
B) Bağlantısızlık hareketinin ortaya çıkması
C) Uluslararası örgütlerin sayısının artması
D) Üçüncü Dünyacılığın bir alternatif ideoloji olarak ortaya çıkması
E) Dünyada enerji maliyetlerinin ucuzlaması

2. Aşağıdakilerden hangisi bir devlet olmakla birlikte BM’de gözlemci üye statüsündedir?
A) Andora B) İsviçre C) San Marino D) Vatikan E) Monako

3. Aşağıdakilerden hangisi Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin getirdiği düzenlemelerden biri değildir?
A) Boğazlar Komisyonunun kaldırılması
B) Boğazların silahsızlandırılmış statüsünün sona erdirilmesi
C) Boğazların askerden arındırılmış statüsünün sona erdirilmesi
D) Boğazların uluslararası boğaz statüsünün sona erdirilmesi
E) Boğazlardaki seyrüsefer serbestliğinin süresiz kılınması

4. Aşağıdakilerden hangisi bir başka devlet ülkesini işgal ettiği gerekçesiyle Milletler Cemiyeti üyeliğinden çıkarılan tek devlettir?
A) ABD B) Sovyetler Birliği C) Almanya D) Japonya E) İtalya

5. Aşağıdakilerden hangisi İngiltere ve Fransa’nın Nazi Almanyası’na karşı izlediği “yatıştırma” politikası olarak tanımlanamaz?
A) İngiltere ve Fransa’nın, Çekoslovakya’nın Almanya tarafından ele geçirilmesine tepkisiz kalmaları
B) İngiltere ve Fransa’nın, Almanya’nın Ren bölgesini silahlandırmasına tepkisiz kalmaları
C) İngiltere ve Fransa’nın, Avusturya’nın Almanya tarafından ilhak edilmesine tepkisiz kalmaları
D) İngiltere ve Fransa’nın, Almanya’nın Polonya’yı işgaline tepkisiz kalmaları
E) İngiltere ve Fransa’nın, Almanya’nın hava kuvvetleri oluşturmasına tepkisiz kalmaları

6. Aşağıdakilerden hangisi Arap milliyetçiliğinin yarattığı bölgesel sonuçlardan biridir?
A) 1958’de Mısır ile Suriye’nin birleşmesi
B) 1969’da İslam Konferansı Örgütünün kurulması
C) 1970’te Ürdün’de iç savaşın çıkması
D) 1977’de Enver Sedat’ın Kudüs’ü ziyareti
E) 1991 Körfez Savaşından sonra Filistinlilere yönelik desteğin artması

7. 1978 - Camp David Anlaşmaları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Filistinlilere özerklik verilmesi kabul edilmiştir.
B) Mısır ve İsrail arasında imzalanmıştır.
C) Sina yarımadası Mısır’a geri verilmiştir.
D) İsrail ile Suriye arasında barış müzakerelerine başlanması kabul edilmiştir.
E) İsrail ile bir Arap devleti arasında imzalanan ilk barış anlaşmasıdır.

8. Aşağıdakilerden hangisi Soğuk Savaş’ın ortaya çıkmasına neden olan gelişmelerden biri olarak kabul edilir?
A) 1946 - İran Meclisi’nin Sovyetler Birliği ile petrol anlaşmasını iptal etmesi
B) 1948 - Berlin Krizi
C) 1948 - Yugoslavya’nın Kominform’dan atılması
D) 1948 - İsrail’in kurulması
E) 1956 - Sovyetler Birliği Komünist Partisi 20. Kongresi kararları

9. Aşağıdakilerden hangisi Soğuk Savaş döneminde Asya’da yaşanan siyasi gelişmelerden biri değildir?
A) Hindistan ve Pakistan arasında Keşmir sorununun ortaya çıkması
B) Çin ve Hindistan arasında sınır çatışmasının yaşanması
C) Vietnam’ın Kamboçya’yı işgali
D) SSCB ve Çin arasında sınır çatışmasının yaşanması
E) Japonya ile SSCB’nin Kuril Adaları nedeniyle çatışmaları

10. Aşağıdakilerden hangisi Soğuk Savaş döneminde ABD ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan krizlerden biri değildir?
A) 1948 - Prag Darbesi
B) 1956 - Süveyş Krizi
C) 1960 - U-2 Krizi
D) 1962 - Küba Krizi
E) 1979 - Afganistan Krizi

11. Türkiye ve Orta Asya ülkeleri arasındaki ilişkiler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Orta Asya ülkelerinin bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından Türkiye bu ülkelere bir model olarak sunulmuştur.
B) Türkiye, 1990’ların başında etnik ve dinsel bağlardan hareket ederek bu ülkelerle yakınlaşma
politikası izlemiştir.
C) Türkiye’nin Dağlık Karabağ sorununda günümüze dek tarafsız bir tutum benimsemesi Orta
Asya ülkelerinin tepkisini çekmiştir.
D) Türkiye’nin bölgeye açılma politikasındaki plansızlık ve yetersizlik, ikili ilişkilerin yoğunluğunun 1990’ların ikinci yarısından itibaren azalmasına neden olmuştur.
E) Türkiye, Askerî Eğitim ve İşbirliği Antlaşmaları aracılığıyla Orta Asya ülkelerinde askerî personel
yetiştirilmesine katkıda bulunmuştur.

12. Türkiye - ABD ilişkileriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) ABD, Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği’ne girmesini desteklemiştir.
B) Türkiye, ABD’nin NATO aracılığıyla Yugoslavya’yı bombalamasına itiraz etmiştir.
C) ABD, Türkiye’ye yaptığı her 7 birimlik askerî yardım için Yunanistan’a 10 birimlik askerî
yardım yapmıştır.
D) Türkiye, ABD’den gelen Johnson Mektubu’ndan sonra ülkedeki ABD üslerinin faaliyetlerini askıya almıştır.
E) Türkiye - ABD ilişkilerinin çerçevesini oluşturan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Antlaşması
1990’da yenilenmeyerek yürürlükten kalkmıştır.

13. Aşağıdakilerden hangisi 1990’larda yaşanan Makedonya sorunuyla ilgili gelişmelerden biri değildir?
A) Yunanistan, Makedonya adının kendi tarihine ait olduğunu savunmuştur.
B) Yunanistan, Makedonya’nın uluslararası örgütlere üyeliğini engellemeye çalışmıştır.
C) Makedonya, Yunanistan’daki Makedon azınlığın baskı altında olduğunu ileri sürmüştür.
D) Makedonya, Arnavutluk’taki Makedon azınlığın haklarının çiğnendiğini ileri sürmüştür.
E) Bulgaristan, Makedonya’nın Bulgaristan tarihinin simgelerini kendisine mal etmeye çalıştığını ileri sürmüştür.

14. Soğuk Savaş dönemiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Soğuk Savaş koşullarında kutup liderleri birbirleriyle görüşmekten kaçındıkları gibi, aynı bloktaki ülkelerin karşı bloktaki ülkelerle ilişkiye girmelerine de izin vermemişlerdir.
B) Nükleer caydırıcılık Soğuk Savaş’ın özelliklerinden biridir.
C) Soğuk Savaş blokların doğrudan savaşa başvur-madıkları, ancak dolaylı çatışmaların yaşandığı bir dönemdir.
D) Soğuk Savaş döneminde yoğun bir silahlanma yarışı ile silahların sınırlandırılması süreci birlikte yaşanmıştır.
E) Soğuk Savaş iki bloğun, ideolojik olarak lider ülkeler etrafında ayrışarak gerginlik ve üstünlük mücadelesini sürdürmesidir.

15. Aşağıdakilerden hangisi Soğuk Savaş sonrasında insan hakları alanında yaşanan gelişmelerden biridir?
A) BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin kurulması
B) BM Genel Sekreterine insan hakları ihlalleri konusunda yaptırım yetkisi verilmesi
C) Baskı altındaki azınlıklara ayrılma hakkının tanınması
D) Her kıtada azınlık ve insan haklarına ilişkin bir bölgesel komite kurulması
E) AGİT çerçevesinde acil insani müdahale gücü kurulması
_________________________________________________________________________________________________
YAŞAM CESURLARI SEVER...
eRoS isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Paylas Alıntı ile Cevapla
Alt 18-03-11, 15:20   #15
ForumSohbet Üyesi
eRoS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: 18-12-10
Mesajlar: 1.011
Nereden:
Yaş:
Takım:
Meslek: öğrenci
Tecrübe Puanı: 5000
eRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Tarih Test Soruları

cevaplar:

1. D
2. E
3. D
4. D
5. B
6. D
7. A
8. D
9. B
10. E
11. B
12. C
13. A
14. D
15. A
_________________________________________________________________________________________________
YAŞAM CESURLARI SEVER...
eRoS isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Paylas Alıntı ile Cevapla
Alt 18-03-11, 15:20   #16
ForumSohbet Üyesi
eRoS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: 18-12-10
Mesajlar: 1.011
Nereden:
Yaş:
Takım:
Meslek: öğrenci
Tecrübe Puanı: 5000
eRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Tarih Test Soruları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Karma Testi 4

--------------------------------------------------------------------------------

1.Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'nda 1 Ağustos 1975'te Helsinki'de imzalanan Nihai Senet'in önemini aşağıdaki ifadelerden hangisi en iyi açıklamaktadır?
A)1945'ten sonra uluslararası ilişkilerin en duyarlı konusunu oluşturan ve genel barış antlaşmasına kavuşturulamayan Almanya sorununu ele alan geniş katılımlı bir konferansın bitiminde imzalanmıştır.
B)Doğu-Batı blokları arasındaki ilişkileri geliştirmeye yöneliktir.
C)İnsan hakları konusunun uluslararası ilişkilerdeki ağırlığının arttığını göstermektedir.
D)Bir Avrupa başkentinde (Helsinki'de) imzalandığı halde Avrupa'nın uluslararası alandaki gücünün azaldığını belgelemektedir.
E)Bilim ve teknoloji konularının uluslararası ilişkilerdeki ağırlığının arttığını göstermektedir.

2. Kore Savaşı hangi yıl ortaya çıktı?
A)1948
B)1949
C)1950
D)1951
E)1952

3.II.Dünya Savaşı'na ABD'nin katılmasından sonra, müttefikler arası konferansıarda tartışılan temel konu aşağıdakilerden hangisidir?
A)Balkanlar ve Orta Avrupa'daki rejmlerin geleceği
B)SSCB'nin Uzakdoğu savaşına girmesi
C)Almanya'nın rejim sorunu
D)Batılıların Almanya'ya karşı ikinci bir cephe açması
E)Balkanlarda nüfuz bölgelerinin paylaşılması

4.Aşağıdakilerden hangisi sivil kitle örgütlerinden biridir?
A)Uluslararası Hukukçular Komisyonu
B)Avrupa İnsan Hakları Komisyonu
C)BM Genel Kurulu
D)Bakanlar Konseyi
E)Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi

5.Aşağıdakilerden hangisi II.Dünya Savaşı'ndan sonra İnsan Hakları düşüncesinin yaygınlaşmasının
nedenlerinden biri değildir?
A)Savaşın demokratik ülkelerin zaferiyle sonuçlanmış olması
B)NATO ve Varşova Paktı'nın kurulması
C)Savaşın insan haklarını kökten reddeden faşist rejimlere karşı yürütülmüş olması
D)Savaş sırasında pek çok ülkede insan haklarının hiçe sayılmış olması
E)Barış ve İnsan Hakları arasındaki ilişkinin açıkça görülmesi

6.Sovyet sisteminde, yeniden yapılanma demek olan "perestroyka" ve yönetimde saydamlık anl***** gelen "glasnost" kavramlarını ortaya atarak yenileşme sürecini başlatan lider kimdir?
A)Gorbaçov
B)Stalin
C)Yeltsin
D)Kruçef
E)Brejıev

7.Aşağıdakilerden hangisi Orta ve Güney Amerika ülkelerinde büyük etki yapmış ve gerilla hareketlerinin başlamasına yol açmıştır?
A)ABD'nin baskıcı bir politika izlemesi
B)Küba Devrimi
C)SSCB'nin etki alanını genişletme amacı
D)Latin Amerika ülkelerinin ön plana çıkma isteği
E)Ekonomik bunalımın ortaya çıkması

8.Küreselleşmeyi tarihsel gelişim aşamalarına göre ele alan düşünür kimdir?
A)M.**ber
B)K.Marks
C)İ.Wallerstein
D)R. Robertson
E)A. Giddens

9.Aşağıdakilerden hangisi Kruçef döneminde SSCB'de görülen değişikliklerden biridir?
A)Çok partili sisteme yumuşak bir geçiş
B)Varşova Paktı'nın dağıtılması
C)Ekonominin yönetiminde liberalleşme
D)Tarım topraklarının köylülere geri verilmesi
E)Komünist Partisi'nin yönetim tekelinin yumuşatılması

10.Küreselleşme ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A)Küreselleşme toplumlar arası bütünleşmeyi sağlayan düzendir.
B)Küreselleşme uluslararasılaşmadır.
C)Küreselleşme Batı emperyalizminin yeri bir yayılma politikasıdır.
D)Küreselleşme toplumların karşılıklı etkileşim süreçlerini kapsayan çok yönlü bir oIgudur.
E)Küreselleşme yeni bir dünya düzenidir.

11.1950 öncesinde uygulanan seçim yasasının demokrasiyle bağdaşmayan yönü aşağıdakilerden hangisidir?
A)Bir ilde en çok oyu olan partinin bütün milletvekilliklerini alması
B)Seçimlerde yargı denetiminin getirilmesi
C)Gizli oy, açık tasnif yönteminin uygulanması
D)Bölgesel seçim barajının yüksekliği
E)Ulusal seçim barajının yüksekliği

12.1945'ten sonra Türkiye'de kurulan çok partili düzenin önemli eksikliği aşağıdakilerden hangisidir?
A)Öğretmenlerin parti kuramaması
B)İki partiden fazlasının kurulmasına izin verilmemesi
C)Partilerin gazete çıkarmak zorunluluğunun olması
D)Sosyalist partilerin yaşamasına izin verilmemesi
E)Partilerin yöneticilerinin çok yaşlı olması

13.Aşağıdakilerden hangisi 1961 sonrası gelişen sol öğrenci hareketinin temel özelliklerinden biri değildir?
A)Parlamento dışı bir muhalefet odağı niteliği kazanması
B)Türkiye'deki sendikal hareketi denetimi altına alması
C)Bağımsızlık ve demokrasi sloganlarını kullanması
D)Giderek kitlesellik kazanması
E)İçindeki bazı grupların silahlı eyleme yönelmesi

14.Demokrasiyi geliştirmek vaadiyle iktidara gelen DP, iktidarı boyunca en çok neye önem verdi?
A)Bütün komşu ülkelerle dostluğu geliştirmeye
B)Gericilikle mücadeleye
C)Kültür ve eğitimde kalkınmaya
D)İktisadi kalkınmaya
E)Ahlak ve terbiyeyi geliştirmeye

15.27 Mayıs Devrimini gerçekleştiren Milli Birlik Komitesi yeni anayasayı yapmak için hangi kuruluşu görevlendirdi?
A)Kurucu Meclis
B)Danışma Meclisi
C)Milli Güvenlik Konseyi
D)Senato
E)Türkiye Büyük Millet Meclisi

16.Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk koalisyon hükümeti hangi partiler arasında ve kimin başkanlığında kurulmuştur?
A)AP-CHP - R. Gümüşpala
B)CHP-AP-CKMP - O. Bölükbaşı
C)CHP-AP - C. Gürsel
D)AP-CKMP-YTP - S. Demirel
E)CHP-AP -İ.İnönü

17.Aşağıdakilerden hangisi Kurucu Mecliste temsil edilmemiştir?
A)Barolar
B)Demokrat Parti üyeleri
C)Basın kuruluşları
D)Cumhuriyet Halk Partisi
E)Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi

18.Aşağıdakilerden hangisi, 1973 seçimlerinin önemli sonuçlarından biri değildir?
A)AP'nin oy kaybına uğraması
B)MSP'nin TBMM'ye 48 üye sokması
C)Naim Talu'nun başbakanlığa atanması
D)Hiç bir partinin parlamentoda çoğunluk sağlayamaması
E)CHP'nin en büyük parti haline gelmesi

19.Aşağıdakilerden hangisi, 12 Mart muhtırasından sonra anayasada gerçekleştirilen değişikliklerden biri değildir?
A)Kamu görevlilerinin sendika kurma hakkının kaldırılması
B)Dernek ve sendika kurma haklarının sınırlanması
C)Bireylerin hak ve özgürlüklerinin sınırlanması
D)Yargı bağımsızlığının zayıflatılması
E)Anayasanın toplumu ileri götürecek demokratik bir proje kimliği kazanması

20.Aşağıdakilerden hangisi "Milliyetçi Cephe" hükümetleri döneminin iç politikada yol açtığı sonuçlardan biri değildir?
A)Ülkede sokak çatışmalarının artması
B)İşçi hareketinin yaygınlık kazanması
C)CHP'nin gücünü yitirmesi
D)Demokratik Parti'nin çözülmesi
E)MHP ve MSP'nin devlet kadroları içinde güç kazanması

21.Aşağıdakilerden hangisi, 1982 Anayasası'nın genel niteliklerinden biri değildir?
A)Yargı organının zayıflatılması
B)Uzun ve ayrıntılı bir metin olması
C)İnsan haklarının güçlendirilmesi
D)Ordunun siyasal sistem içindeki rolünün artırılması
E)Yürütmenin güçlendirilmesi

22.Aşağıdakilerden hangisi 12 Eylül Askeri Müdahalesinin ardından siyasal rejimin sivilleşmesini sağlayan adımlardan biridir?
A)Sol olayların artması
B)TBMM'nin Bülent Ulusu'yu başkan seçmemesi
C)Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı seçilmesi
D)Siyasi yasakların kalkması
E)SODEP'in parlamentoya girmesi

23.Türkiye ile İran arasında Cumhuriyetle birlikte kurulan iyi ilişkiler hangi olaydan sonra bozulmaya yönelmiştir?
A)Şeyh Sait isyanını desteklediğinin saptanması ile
B)Sadabaat Paktının kurulması ile
C)Bağdat Paktının süresinin bitimi ile
D)Ali Akbar Rafsancani'nin Cumhurbaşkanı seçilmesi ile
E)1979'da İran devriminin başlaması ile

24.Kırdan kente ilk büyük göç dalgası hangi yıllardan itibaren ortaya çıkmaya başlamıştır?
A)1930'lu yıllarda devletçilik politikasının uygulamaya konulması ile
B)1923 yılında Cumhuriyetin ilanından sonra
C)1950'li yıllarda DP iktidarı ile
D)1980 sonrasında liberal ekonomi politikalarının uygulamaya konulması ile
E)1960'lı yıllarda planlı ekonomik kalkınma ile

25.Dışarıdan ithal edilen bir malın iç piyasada yerli sanayici tarafından üretilmesi gerektiği, hangi sanayileşme politikasının amacıdır?
A)Karma ekonomik politika
B)Devletçi politika
C)Ekonomik kalkınmacı politika
D)Liberal ekonomik politika
E)İthal ikameci politika

26.Aşağıdakilerden hangisi, Yunanistan'ın Batı Trakya'daki Türk azınlığı sorununu Türkiye ile müzakere etmekten kaçınırken ileri sürdüğü nedenlerden biridir?
A)Türkiye'nin olaya taraf olmasının hukuki bir mesnedi olmadığını iddia etmesi
B)Türkiye'nin Batı Trakya meselesini suistimal ettiğini iddia etmesi
C)Müzakeraye Avrupa Birliği'nin de dahil edilmesi gerektiğini öne sürmesi
D)Sorunun Uluslararası Adalet Divanı'na götürülmesi gerektiğini öne sürmesi
E)Batı Trakya'da Türk değil, sadece Müslüman vatandaşların olduğunu iddia etmesi
_________________________________________________________________________________________________
YAŞAM CESURLARI SEVER...
eRoS isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Paylas Alıntı ile Cevapla
Alt 18-03-11, 15:21   #17
ForumSohbet Üyesi
eRoS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: 18-12-10
Mesajlar: 1.011
Nereden:
Yaş:
Takım:
Meslek: öğrenci
Tecrübe Puanı: 5000
eRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Tarih Test Soruları

Yanıtlar:

1.A 2.C 3.D 4.A 5.B 6.A 7.B 8.D 9.C 10.D 11.A 12.D 13.B 14.D

15.A 16.E 17.B 18.C 19.E 20.C 21.C 22.B 23.E 24.C 25.E 26.E
_________________________________________________________________________________________________
YAŞAM CESURLARI SEVER...
eRoS isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Paylas Alıntı ile Cevapla
Alt 18-03-11, 15:21   #18
ForumSohbet Üyesi
eRoS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: 18-12-10
Mesajlar: 1.011
Nereden:
Yaş:
Takım:
Meslek: öğrenci
Tecrübe Puanı: 5000
eRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Tarih Test Soruları

Türk ve Dünya Tarihi Karma Testi 2

--------------------------------------------------------------------------------

1.SSCB'nin askeri işbirliğine yönelik olarak Doğu Bloku içinde oluşturduğu kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?
A)COMECON
B)Varşova Paktı
C)Cominform
D)NATO
E)CENTO

2.Aşağıdakilerden hangisi sivil kitle örgütlerinden biridir?
A)Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi
B)Avrupa İnsan Hakları Komisyorıu
C)Bakanlar Konseyi
D)Uluslararası Hukukçular Komisyonu
E)BM Genel Kurulu

3.Aşağıdakilerden hangisi 2. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa demokrasilerinde rejimin tehdit altına düşmemesinin nedenlerinden biri sayılamaz?
A)Ekonomik ve toplumsal gelişmenin sürdürülebiimiş olması
B)Soğuk savaşın tırmanması ve Sovyet tehdidinin artması
c)Terörist eylemlerin demokratik yöntemlerle engellenebilmiş olması
D)Komünist partilerin tutumu
E)Bu ülkelerde demokratik değerlerin güçlü kökleri olması

4.Aşağıdakilerden hangisi Kruçef döneminde SSCB'de görülen değişikliklerden biridir?
A)Çok partili sisteme yumuşak bir geçiş
B)Varşova Paktı'nın dağıtılması
C)Ekonominin yönetiminde liberalleşme
D)Tarım topraklannın köylülere geri verilmesi
E)Komünist Partisi'nin yönetim tekelinin yumuşatılması

5.Aşağıdakilerden hangisi sosyalist bir dünya sisteminin oluşamamasının temel nedenlerinden biri sayılamaz?
A)Çin-Sovyet çatışması
B)Kapitalist ülkelerin hızlı bir sosyo-ekonomik gelişme göstermesi
C) Bazı gelişmekte olan ülkelerde sosyalist yönetimlerin iktidara gelmesi
D)Sosyalist ülkelerdeki büyük silahlanma harcamaları
E)Kapitalist ülkelerin sahip olduğu büyük ekonomik güç

6.Aşağıdakilerden hangisi,Yugoslavya'nın parçalanmasından sonra bağımsızlığını kazanan devletlerden biri değildir?
A)Hırvatistan
B)Makedonya
C)Bosna-Hersek
D)Karadağ
E)Slovenya

7.Doğu Almanya ile Batı Almanya'nın birleşmesi hangi anlaşma ile gerçekleşmiştir?
A)1990 Berlin
B)1990 Bürüksel
C)1990 Moskova
D)1991 Londra
E)1991 Paris

8.1980'lerin sonlarından itibaren NATO'nun ''yeni kimliğini" oluşturmasında aşağıdakilerden hangisinin etkisi olmamıstır?
A)Birleşmiş Milletler'le işbirliği halinde bazı görevler üstlenilmesinin gerekli olabileceği
B)Sovyetler Birliği'nin dağılmasına rağmen Rusya'nın hala güçlü olması
C)NATO'nun, dünya sorunları karşısında Batılı demokrasiler için ortak bir platform özelliğini sürdürmesi gerekliliği
D)Bir çok eski Orta ve Doğu Avrupa ülkesinin NATO'ya üye olmak istemesi
E)Söz konusu dönemde NATO ülkelerinde genellikle ittifakın sürdürülmesinden yana olan hükümetlerin işbaşında bulunması

9.Aşağıdakilerden hangisi İsmet İnönü'nün ünlü dörtlü takriri CHP grubunda reddettirmesinin nedeni olamaz?
A)Dünya dengesi içinde Türkiye'nin yerini sağlamlaştırmak
B)CHP içindeki muhalifleri ayrı bir parti kurmaya yöneltmek
C)CHP içindeki muhalefetten kurtulmak
D)Çok partili düzene geçmek
E)Yeni kurulacak partinin Atatürk Devrimine karşı olmasını önlemek

10.Aşağıdakilerden hangisi Recep Peker'i istifaya götüren gelişmeler arasında sayılamaz?
A)Çok partililiği sindirememiş olması
B)İnönü'nün, CHP içinde Peker'e karşı bir hareket başlatması
C)Yeni bir parti kurma hazırlığında olması
D)Nihat Erim'in başını çektiği grubun, Peker'e karşı oy kullanmalan
E)DP'ye yönelik sert eleştirilerde bulunması

11.İnönü, CHP ile Demokrat Parti arasında oluşan gerginliği gidermekiçin 1947'de ne yaptı?
A)7 Eylül Kararlarını aldırdı.
B)ABD ile iyi ilişkiler başlattı.
C)KÖf Enstitülerini kurdurdu.
D)12 Temmuz Beyannamesini çıkarttı.
E)Recep Peker'i başbakan atadı.

12.Aşağıdakilerden hangisi Kurucu Mecliste temsil edilmemiştir?
A)Barolar
B)Cumhuriyet Halk Partisi
C)Basın kuruluşlan
D)Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
E)Demokrat Parti üyeleri

13.Aşağıdakilerden hangisi CHP'de "ortanın solu" hareketinin güç kazanmasının nedenlerinden biri sayılamaz?
A)Seçmenlerle bütünleşme çabası
B)Aydınlar arasında sol düşüncenin güç kazanması
C)CHP'nin devletçi geleneği
D)CHP'nin özel mülkiyete karşı olması
E)Sosyalist düşüncenin Türkiye'de yaygınlık kazanması

14.Aşağıdakilerden hangisi 1961 gelişen sol/ öğrenci hareketinin özelliklerinden biri değildir?
A)İçindeki bazı grupların silahlı eyleme yönelmesi
B)Parlamento dışı bir muhalefet odağı niteliği kazanması
C)Türkiye'deki sendikal hareketi denetimi altına alması
D)Bağımsızlık ve demokrasi sloganlarını kullanması
E)Giderek kitlesellik kazanması

15.Aşağıdakilerden hangisi, 12 Mart 1971 muhtırasının üzerinde durduğu hususlardan biri değildir?
A)Hükümetin ülkeyi huzursuzluk içine soktuğu
B)Anayasanın öngördüğü reformların gerçekleşmediği
C)Yeni bir hükümetin oluşturulması gerektiği
D)Türkiye'nin geleceğinin ağır bir tehlike içine düştüğü
E)Anayasanın değiştirilmesi gerektiği

16.Aşağıdakilerden hangisi "Milliyetçi Cephe" hükümetleri döneminin iç politikada yol açtığı
sonuçlardan biri değildir?
A)Demokratik Parti'nin çözülmesi
B)CHP'nin gücünü yitirmesi
C)Ülkede sokak çatışmalannın artması
D)MHP ve MSP'nin devlet kadroları içinde güç kazanması
E)Işçi hareketinin yaygınlık kazanması

17.Aşağıdakilerden hangisi 1980 öncesi ülkede görülen siyasal bunalımın nedenlerinden biri sayılamaz?
A)Güçlü hükümetlerin kurulamaması
B)Anayasanın sağladığı hak ve özgürlüklerin ülkeyi yönetilemez hale getirmesi
C)Ekonomik bunalımın aşılamaması
D) Şiddet hareketlerinin artması
E)Güvenlik güçlerinin siyasal şiddetle mücadelede başanlı olamaması

18.Aşağıdakilerden hangisi, Milli Güvenlik Konseyi tarafından 12 Eylül darbesinin gerekçeleri arasında gösterilmemiştir?
A)Türk Silahlı Kuvvetleri içinde bölünme tehlikesi baş gösterdiği
B)Siyasal partilerin görevlerini yapamadığı
C)Devletin varlığına yönelik saldırıların yoğunluk kazandığı
D)Ülkenin bir iç savaş eşiğine geldiği
E) Devlet organlannın işlemez hale geldiği

19.Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasası'nın yüksek bir oy oranıyla kabul edilmesinin nedenlerinden biri değildir?
A)12 Eylül öncesi şiddet olaylarının yaratmış olduğu tepki
B)Bir an önce demokrasiye dönme isteği
C)Oylamanın anti-demokratik koşullarda yapılması
D)AP ve CHP'nin Anayasa'yı desteklemiş olması
E)Eski siyasal liderlere duyulan güvensizlik

20.Aşağıdakilerden hangisi 1983 yılında çok partili yaşama dönülürken MGK'nın sahip olduğu yetkilerden biri değildir?
A)Yeni partilerin genel başkanlarını belirlemek
B)Uygun görmediği parti kurucularını veto etmek
C)Dolaylı yolla bazı siyasal partilerin seçime girmesini engellemek
D)Uygun görmediği milletvekili adaylannı veto etmek
E)Uygun görmediği bağımsız milletvekili adaylannın seçime girmesini engellemek

21.Türkiye'de ihraç ikameci sanayileşme ne zaman başlamıştır?
A)1923'ten sonra
B)1930'dan sonra
C)1950'den sonra
D) 1960'tan sonra
E) 1980'den sonra

22.1923-1930 yılları arasında daha çok hangi ekonomik politikalar uygulanmışbr?
A)Liberal ekonomik politika
B)Planlı ekonomik politika
C) Sosyal ekonomik politika
D) Karma ekonomik politika
E) Devletçilik

23.Su meselesi ve diğer bazı sorunlarda Arap ülkelerinin Türkiye'ye karşı birleşmelerinin nedenleri aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?
A)Arap ülkelerinin etnik ve dilsel ortaklığıyla
B)Türkiye'nin bu ülkeler aleyhine tutumuyla
C)Arap ülkelerinin geri kalmışlıklarından Osmanlı (Türk) yönetimini sorumlu tutmasıyla
D)Filistin konusundaki Türk politikasıyla
E) Türkiye'nin laiklik konusundaki tutumuyla

24.Soğuk Savaş sonrası dönemde, Türkiye'nin en az sorunlu olduğu komşusu aşağıdakilerden hangisidir?
A)Ermenistan
B)Bulgaristan
C) Iran
D) Suriye
E) Yunanistan
_________________________________________________________________________________________________
YAŞAM CESURLARI SEVER...
eRoS isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Paylas Alıntı ile Cevapla
Alt 18-03-11, 15:22   #19
ForumSohbet Üyesi
eRoS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: 18-12-10
Mesajlar: 1.011
Nereden:
Yaş:
Takım:
Meslek: öğrenci
Tecrübe Puanı: 5000
eRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Tarih Test Soruları

Yanıtlar:

1.B 2.D 3.B 4.C 5.C 6.D 7.C 8.E 9.A 10.C 11.D 12.E 13.D

14.C 15.E 16.B 17.B 18.A 19.D 20.A 21.E 22.A 23.C 24.B
_________________________________________________________________________________________________
YAŞAM CESURLARI SEVER...
eRoS isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Paylas Alıntı ile Cevapla
Alt 18-03-11, 15:22   #20
ForumSohbet Üyesi
eRoS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: 18-12-10
Mesajlar: 1.011
Nereden:
Yaş:
Takım:
Meslek: öğrenci
Tecrübe Puanı: 5000
eRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond reputeeRoS has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Tarih Test Soruları

ağdaş Türk ve Dünya Tarihi Karma Testi 3

--------------------------------------------------------------------------------

1.17 Kasım 1969'da Helsinki'de ABD ile SSCB arasındaki Stratejik Silahların Sınırlandırılması görüşmeleri ile başlayan dönem aşağıdakilerden hangisidir?
A)Yumuşama Dönemi
B)Soğuk Savaş Dönem
C) Bloklaşma Dönemi
D)Soğuk Savaşın Çözülmesi Dönemi
E)Bölgesel Gelişme Dönemi

2.Avrupa Insan Haklan Sözleşmesindeki hakların korunmasıyla ilgili denetim mekanizması görevini aşağıdaki kuruluşlardan hangisi yerine getirmektedir?
A)Uluslararası Af Örgütü
B)Helsinki izleme Komitesi
C)Uluslararası Hukukçular Komisyonu
D)Avrupa Insan Hakları Mahkemesi
E)Paris Şartı

3.Aşağıdakilerden hangisi II. Dünya Savaşı sonrasında ABD'nin iç ve dış politikasında etkili olmamıştır?
A)Irk çatışmalan
B)Soğuk savaş
C)Vietnam Savaşı
D)Truman'ın başkan seçilmesi
E)Watergate skandalı

4.Aşağıdakilerden hangisi, Avrupa'da bir siyasal birlik oluşturma çabalarının nedenlerinden biri değildir?
A)Ekonomik gelişmeyi hızlandırmak
B)İnsan Hakları başta olmak üzere ortak değerleri güçlendirmek
C)Sömürgeciliğin tasfiyesini hızlandırmak
D)Sovyet tehdidine karşı koyabilmek
E)Barışı korumak ve güçlendirmek

5.Aşağıdakilerden hangisi II. Dünya Savaşından sonra Avrupa'da benimsenen sosyalizmin niteliklerini yansıtmaz?
A)Sosyal devlet mo****nin benimsemesi
B)Kamu mülkiyetinin sömürü olmayan bir topluma yol açacağı inancının yaygınlık kazanması
C)Karma ekonomi mo****nin benimsenmesi
D)Emperyalist politikaları benimsemesi
E)Marksist görüşlerden vazgeçilmesi

6.Aşağıdakilerden hangisi Stalin dönemi Sovyet sosyalizminin özelliklerinden biri değildir?
A)Stalin'in kişisel yönetimi
B)Tarımda kollektivizm
c) Hızlı bir sanayileşme programı
D)Parti içi demokrasinin tam olarak işletilmesi
E)Güçlü bir polis örgütü

7.Küreselleşme ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A)Küreselleşme toplumlar arası bütünleşmeyi sağlayan düzendir.
B)Küreselleşme toplumların karşılıklı etkileşim süreçlerini kapsayan çok yönlü bir olgudur.
C)Küreselleşme uluslararasılaşmadır.
D)Küreselleşme Batı emperyalizminin yeni bir yayılma politikasıdır.
E)Küreselleşme yeni bir dünya düzenidir.

8.Aşağıdakilerden hangisi Giddens'a göre küreselleşmenin boyutlarından biri değildir?
A)Dünya kapitalist ekonomisi
B)Ulus-devlet sistemi
C)Dünya askeri düzeni
D)Din
E)Uluslararası iş bölümü

9.1980'Ierin sonlarından itibaren NATO'nun "yeni kimliğini" oluşturmasında aşağıdakilerden hangisinin etkisi olmamıştır?
A)Sovyetler Birliği'nin dağılmasına rağmen Rusya'nın hala güçlü olması
B)Birleşmiş Milletler'le işbirliği halinde bazı görevler üstlenilmesinin gerekli olabileceği
C)Söz konusu dönemde NATO ülkelerinde genellikle ittifakın sürdürülmesinden yana olan hükümetlerin işbaşında bulunması
D)Bir çok eski Orta ve Doğu Avrupa ülkesinin NATO'ya üye olmak istemesi
E)NATO'nun, dünya sorunları karşısında Batılı demokrasiler için ortak bir platform özelliğini sürdürmesi gerekliliği

10.Aşağıdakilerden hangisi 7 Haziran 1945'te CHP grubuna "Dörtlü Takrir" adıyla bilinen önergeyi veren grubun üyelerinden biri değildir?
A)Refik Koraltan
B)Celal Bayar
C)Hasan Saka
D)Fuat Köprülü
E)Adnan Menderes

11.Aşağıdakilerden hangisi, 12 Ocak 1959'da toplanan CHP'nin 14.Kurultayında kabul edilen "Ilk Hedefler Beyannamesi"nde yer almaz?
A)Yüksek yargıçlar kurulunun oluşturulması
B)Basın özgürlüğünün sağlanması
C)Grev ve sendika kurma hakkının tanınması
D)Seçimde nisbi temsil usulünün kabulü
E)Vatan Cephesi Örgütü'nün desteklenmesi

12.DP'nin CHP'yi baskı altına almak için 1960'ta TBMM'de kurdurduğu kurulun adı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Tahkikat Komisyonu
B)İnönü'nün Yurt içi Gezilerini Önleme Komisyonu
C)CHP'nin Suistimallerini Soruşturma Komitesi
D)CHP'nin Haksız iktisaplannı Men Komisyonu
E)Komünizmle Mücadele Demeği

13.Aşağıdakilerden hangisinin 1961 Anayasasının hazırlanmasında bir rolü olmamıştır?
A)Milli Birlik Komitesi
B)Temsilciler Medisi
C)TBMM
D)Temsilciler Medisi Anayasa Komisyonu
E)Kurucu Meclis

14.Aşağıdakilerden hangisi, 1960 sonrası sol hareketin gelişmesine katkı yapan ögelerden biri değildir?
A)Siyasal düşünceler üzerindeki baskılann azalması
B)Türkiye İşçi Partisinin kurulması
C)Dünyada kapitalist olmayan yoldan kalkınma fikrinin güçlenmesi
D)Yön Dergisi ve Sosyalist Kültür Derneğinin kurulması
E)Türkiye'de Sovyet etkisinin artması

15.Aşağıdakilerden hangisi CHP'de "ortanın solu" hareketinin güç kazanmasının nedenlerinden biri sayılamaz?
A)CHP'nin özel mülkiyete karşı olması
B)CHP'nin devletçi geleneği
C)Seçmenlerle bütünleşme çabası
D)Aydınlar arasında sol düşüncenin güç kazanması
E)Sosyalist düşüncenin Türkiye'de yaygınlık kazanması

16.Aşağıdakilerden hangisi, 12 Mart 1971 muhtırasında üzerinde durulan hususlardan biri değildir?
A)Hükümetin ülkeyi huzursuzluk içine soktuğu
B)Anayasanın öngördüğü reformların gerçekleşmediği
C)Yeni bir hükümetin oluşturuması gerektiği
D)Türkiye'nin geleceğinin ağır bir tehlike içine düştüğü
E)Anayasanın değişirilmesi gerektiği

17.Aşağıdakilerden hangisi, 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde siyasal bunalımı doruğa çıkarmıştır?
A)Yeni Cumhurbaşkanının bir türlü seçilememesi
B)Hükümetin bir azınlık hükümeti olması
C)Dışişleri Bakanının TBMM tarafından görevden düşürülmesi
D)Yaygın işçi hareketleri
E)Ekonomik istikrar paketinin başarısızlığı

18.Aşağıdakilerden hangisi, 1980 öncesi, ülkede görülen siyasal bunalımın nedenlerinden biri sayılamaz?
A)Anayasanın sağladığı hak ve özgürlüklerin ülkeyi yönetilemez hale getirmesi
B)Şiddet hareketlerinin artması
C)Ekonomik bunalımın aşılamaması
D)Güçlü hükümetlerin kurulamaması
E)Güvenlik güçlerinin siyasal şiddetle mücadelede başarılı olamaması

19.Aşağıdakilerden hangisi, Milli Güvenlik Konseyi tarafından 12 Eylül darbesinin gerekçeleri arasında gösterilmemiştir?
A)Devletin varlığına yönelik saldırıların yoğunluk kazandığı
B)Türk Silahlı Kuvvetleri içinde bölünme tehlikesi baş gösterdiği
C)Ülkenin bir iç savaş eşiğine geldiği
D)Siyasal partilerin görevlerini yapamadığı
E)Devlet organlarının işlemez hale geldiği

20.Aşağıdakilerden hangisi 1991 genel seçimlerinin en önemli siyasal sonuçlarından biri sayılamaz?
A)Tansu Çiller'in bakan olması
B)RP'nin başını çektiği seçim ittifakının yüksek oranda oy almış olması
C)Hiç bir partinin TBMM'de salt çoğunluğu sağlayamamış olması
D)Sekiz yıllık ANAP iktidarının sona ermesi
E)En çok oy alan iki partinin de sağ partiler olması

21.Aşağıdakilerden hangisi 1983 yılında çok partili yaşama dönülürken MGK'nın sahip olduğu yetkilerden biri değildir?
A)Uygun görmediği milletvekili adaylarını veto etmek
B)Dolaylı yolla bazı siyasal partilerin seçime girmesini engellemek
c)Uygun görmediği parti kuruculannı veto etmek
D)Uygun görmediği bağımsız milletvekili adaylannın seçime girmesini engellemek
E)Yeni partilerin genel başkanlarını belirlemek

22.Dışarıdan ithal edilen bir malın iç piyasada yerli sanayici tarafından üretilmesi gerektiği, hangi sanayileşme politikasının amacıdır?
A)Ekonomik kakınmacı politika
B)İthal ikameci politika
C)LiberaL ekonomik politika
D)Devletçi politika
E)Karma ekonomik politika

23.Ülkenin istikrarlı, planlı ve dengeli kalkınmasının gerçekleştirilmesi için Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planı hangi yıllarda uygulamaya konulmuştur?
A)1958-1962
B)1963-1967
C)1968-1972
D)1973-1977
E)1978-1982

24.Kırdan kente ilk büyük göç dalgası hangi yıllardan itibaren ortaya çıkmaya başlamıştır?
A)1930' lu yıllarda devletçilik politikasının uygulamaya konulması ile
B)1950'li yıllarda DP iktidarı ile
C)1980 sonrasında liberal ekoromi politikalarının uygulamaya konulması ile
D)1960'lı yıllarda planlı ekonomik kalkınma ile
E)1923 yılında Cumhuriyetin ilanından sonra

25.Aşağıdakilerden hangisi, Yunanistan'ın Batı Trakya'daki Türk azınlığı sorununu Türkiye ile müzakere etmekten kaçınırken ileri sürdüğü nedenlerden biridir?
A)Türkiye'nin olaya taraf olmasının hukuki bir mesnedi olmadığını iddia etmesi
B)Batı Trakya'da Türk değil, sadece Müslüman vatandaşların olduğunu iddia etmesi
C)Sorunun Uluslararası Adalet Divanı'na götürülmesi gerektiğini öne sürmesi
D)Türkiye'nin Batı Trakya meselesini suistimal ettiğini iddia etmesi
E)Müzakereye Avrupa Birliği'nin de dahil edilmesi gerektiğini öne sürmesi
_________________________________________________________________________________________________
YAŞAM CESURLARI SEVER...
eRoS isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Paylas Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
soruları, tarih, test


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
coğrafya 10 sınıf test soruları (soru bankası) Atay Coğrafya 0 08-03-11 13:54
9.sınıf coğrafya 1.dönem 2 yazılı test soruları Atay Coğrafya 0 08-03-11 13:48
9.sınıf coğrafya test soruları Genco Coğrafya 0 05-03-11 17:07
Tarih sayfasına veda, tarih dergisine merhaba! Haberci Güncel Haberler 0 30-05-10 12:48
Psikolojik Test kUpA`kIzI Psikoloji 0 27-05-10 13:52



Yıl olmuş 2019; Geriye kim kaldı ? Bi KaraKartaL, bi Siyahbeyaz, bi KaRaNTiNa bi de Burak.. [Forum Sohbet]

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.Şikayetlerinizi sikayet@forumsohbet.com adresine yollarsanız, gerekli işlemler yapılacaktır.

Estetik CerrahiKadınca konular
Powered by vBulletin® Version 3.8.4 .
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.