ahmetserkan

Admin
Yönetici
OwneR

Sara Krizi

Bilimsel adı Epilepsi olan Sara, beynin içerisinde bulunan sinirlerin olandışı bir şekilde boşalma yapması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Sara hastaları, sıklıkla krize girerek baygınlık geçirir. Sara krizi sırasında kişinin çevresinde bulunanların yapması gereken bazı ilk yardım uygulamaları bulunur.

Peki Sara Krizi sırasında ilk yardım nasıl yapılır?

Sara nöbeti sırasında ani bilinç kaybı, adelelerin kasılması ve 15 saniye süren bir nefes kesilmesi yaşanır. Bununla beraber yüzde morarma da takip eden diğer belirtilerdendir.

Sara krizi geçiren kişiye ilk yardım yapmadan önce ilk olarak çevredeki kalabalık dağıtılmalı, hastanın nefes alış verişi kolaylaştırılmalıdır. Sara nöbeti geçiren kişi, kriz geçirdiğini çoğunlukla hatırlamaz. Sara krizi geçiren kişi kendi haline bırakılmalı, bağlanmamalı ya da ağzı açılmaya çalışılmamalıdır. Kolonya gibi kimyasallar koklatılmamalıdır. Hastanın giysileri gevşetilerek nefes alması kolaylaştırılmalıdır. Hasta eğer kusarsa, buna karşı çeşitli önlemler alınmalıdır. Krizin kendiliğinden geçmesini beklerken, panik yapılmamalı ve ambulans çağırılmalı ya da sağlık görevlilerinden yardım alınmalıdır.

Hastanın kendisini yaralamasına ya da ani hareketlerine kaşı dikkatli olunmalı ve önlemler alınmalıdır.

Sara(Epilepsi) belirtilerinden bazıları şunlardır:

- Bayılma
- Bilinç kaybı
- İdrar kaçırma
- Titreme ve korku
- Aşırı tükürük salgılanması
- Yüzde morarma
- Nefes kesilmesi
- Kriz sonrasında, krizin hatırlanmaması…

Üst Alt